Türkiye' nin başkenti Ankara' nın bugünkü yapısını almasında önemli ölçüde rol oynamış olan Avusturyalı mimar ve şehir planlamacısı...

Clemens Holzmeister (1886-1983),

Atatürk’ün mimarı, Avusturyalı mimar, eğitimci ve suluboya ressamı, Türkiye Cumhuriyeti’ nin kuruluş yıllarında eserleri ile Ankara’ yı taçlandırmıştır.
İnnsbruck' ta Devlet Yapı Sanat Okulu' nda öğretim görevlisi olarak çalıştır. Viyana Krematoryumu'nun tasarımı ve yapımı ile görevlendirilen Holzmeister 1924 yılı başlarında tamamladığı bu yapıyla Avusturya'da tanınmaya başlamıştır. Salzburg Festspielhaus' un yenileme çalışmaları ve Toplu Konut işlerini gerçekleştirdi. 1929'da daha sonra Hitler rejimince yıktırılan ve mekan açısından dönemin en etkileyici yapılarından biri sayılan Schlageter Anıtı'nı gerçekleştirdi.

1928 yılında Almanya’nın Avusturya’yı işgali üzerine Viyana’dan ayrılarak İstanbul’a yerleşti. 11 Ocak 1937’de çıkarılan bir yasa ile açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi proje yarışmasının Birincilik Ödülü’nü kazanan Holzmeister’ ın bu yapılar içinde gerçekleştirdiği en önemli eseri 1963’te tamamlanan TBMM binasıdır.

Popüler Yayınlar

Translate

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı