Akdeniz bölgesinde yetişen, yiyecek ve içeceklere koku vermek için katılan bir bahçe bitkisi...

Zufaotu(Hyssopus officinalis),
Zulfaotu, Arıotu, Kutsalot, Çorduk, Çürdükot,

Ballıbabagiller familyasından olup 50-120 cm. boylanabilen, çokyıllık, kokulu, çalımsı bitkidir. Bitki, tohumuyla çoğalır veya kökleri bölünerek ya da gövde kalemleri alınarak üretilir. Bileşiminde % 1 oranında uçucu yağ, ayrıca flavonit, glisosit, diosmin ile tanen bulunan ve uzun yıllardan beri yararları bilinen zufaotu, günümüzde bazı yemeklere koku ve çeşni katmak üzere küçük miktarlarda eklenir. Kimi şarap ve likörlerin yapımında kullanılır.

Popüler Yayınlar

Translate

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı