Kendi isteğiyle işten veya bir hizmetten ayrılma . ..

İstifa, (Arapça).
İstifa, (İng. Resignation, Frn. démission [la] )
Kendi isteğiyle işten veya bir hizmetten ayrılma.

Affını, azlini, bağışlanmasını istemek.
Kendisinin memuriyetten affını taleb etmek. 

İşten ayrılma isteğini bildiren dilekçe.
İsti'fa (Osmanlıca).


İstifa etmiş, istifa eden kişilere müstafi denir.

İnsanlar özgü bir mekanizmadır. Mekanizmayı Avrupalılar iyi çalıştırır. Japonlar iyi uygular. Hatta bu konuyu haysiyet meselesi yaparak kendisini harakiri yaparak sorunu kökünden çözer. Bu vesileyle cümle aleme örnek davranışlar sergilereyerek dürüst ve güvenilir bir toplum yaratmak için katkıda bulunurlar. Dinimizde bu konular daha net ve güzel açıklanmış olup arapçadır. Anlaşılması, yorumlanması ve meali kişilere göre ya da çıkarlara göre değişir. Bu tür örnek davranışlar ülkemizde görülmediği için katkısı ve gerçekliği inandırıcı değildir. En güzel uygulama Ya Rabbi Şükür bunu da ucuz atlattık diyerek tevekkül etmek, yine yırttık diyerek savuşturmak bilinen en iyi uygulamalardır. Bir de istifa edip hemen geri almak sık uygulanan bir metod olup iyi sonuç vermektedir. Ama bu beladan kurtulmanın en kesin yolu, karşılıklı anlaşarak,  istifa dilekçesini vermek ama bir üst makamı uygun görmediğinden kabul edilmemesidir. Hem itibar kazanmak hemde paçayı kurtarmak  babından iyi bir yoldur.

Esasen özür dileyerek yukarıdaki açıklamamı geri alıyorum. Esasında istifa mekanizmesi  bizde çok güzel çalışmaktadır. Hatta biz göreve atanmadan önce istifa dilekçelerini yazıp bir üstümüze veriyoruz ki yapacağımız kusurlu hareket durumunda otomatik olarak devreye girsin. Bu uygulama hangi millette ve devlette vardır. İnsanlık adına böyle bir fedakarlık ancak bizde vardır. Öyle koltuk sevdalısı olmadığı belirlensin diye özellikle önceden istifa ettirilir ki milletimiz bu fedakarlığı anlasın diye. Ama bizler anlamayız bu güzel uygulamayı.

Futbol takımları için de iyi bir uygulamadır. Takım yenilince, seyircinin tepkisini seyircilerden kazanılan parayla def etmek için hoca hemen istifa ettirilir.  O da Teknik direktörün istifa ettiği söylenmekte diye önceden bir yem atılır. Bir bakmışsın hoca  istifa etmiştir. Hayırlısı alan razı veren razı. Birisi tazminatı öbürü paçayı kurtarır. Yani güzel bir çözüm. Bu arada seyirci de memnundur. Çünkü sorun çözülmüş kurbanlar verilmiştir.

İstifa etmekte güçlük çeken, yazmasını bilmeyen görevliler ve sorumlular için şimdi çok kolay. Başınızdaki olaya istinat eden muhtelif matbuu istifa dilekçeleri internet sitelerinden bulunabilir. Daha da kolayı adliye önlerinde arzuhalciler vardır. Onlara sözle dikte ettirebilirsiniz.  Burada çalışanın her ne kadar verdiği zararlar göz önünde bulundurulmasa da haklarının verilmesi saklı kalması gibi laflardan bahsetmek gerekir. 

Popüler Yayınlar

Translate

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı