Bir tür yaban yoncası ...

Korunga,
Üçgül,
Tirfil, (Rumca).
Tırfıl, Tirfil, (Fr. trèfle des prés, trèfle rouge, trèih violet).
Kelebekotu,
Yabani yonca,
Kelekotu,
Çayır dutu,
Tavşan bıyığı,
Bir tür yabani yonca. 

Çimenlik yerlerde yetişen yuvarlak yapraklı bir ot.
Tırfıl, Üçgül, "trifolium Pratense"

Yaban yoncası (Alfalfa), esasında çimler arasında yetişen ve hepimizin bildiği sıradan bir kır çiçeği olup çok güzel bir bitkidir. Hayvan yemi olarak mera ve çimenlik alanlarda kullanılır.  

Yonca, baklagiller familyasından olup yeşil ot ya da kuru ot olarak hayvan yem bitkisi olarak kullanılan çok yıllık bir ot'tur. Sulak yerlerde çayır bitkisi olarak kendiliğinden yetişen ya da ekilerek yetiştirilen bir bitkidir. Hayvanlar için besleyici bir bitki olup yeşil olarak tüketilmesi daha faydalıdır.
Latince Trifolium, Yunanca Triphyllon, Yonca, Üçgül, Triphylos Üç Yapraklı anlamından gelmektedir. Tirfil rumca bir kelime olup, bazı yörelerde Üçgül, Yabani Yonca ya da Korunga gibi yem bitkilerindendir. Üç küçük yapraklı, eşit boyda, yaprakları bileşik ve kuzey yarım küre’nin ılıman ve yarı tropikal bölgelerinde yetişir. Bir yıllık veya çok yıllık ot. Yem Bitkisi olarak 300'den fazla türü yetiştirilir. Kelebek çiçekgiller fmilyasındandır. Üçgüllerin çiçekleri, çoğu zaman başak veya kömeç halinde toplu beyaz, pembe, kırmızı, morumsu ya da nadir olarak sarı renkte olabilir.  En yaygın yabani türleri,  çayır üçgülü ve iki tarla üçgülüdür. Üçgüllerin bir çok türü hayvanlara yem bitkisi olarak kullanılır. Doğu Anadolu bölgesinde bazı türlerin çiçekleri çiğ olarak ilaç niyetine yenir.


Baklagiller familyasından fiğ, yonca, korunga gibi bitkiler mart-mayıs aylarında ekimi yapılır. Hayvan yemi olarak kullanılan üçgül, ballıbaba, yonca, korunga vs. gibi bitkiler yer çiçekleridir. Genel olarak baklagillerden yeşil yemler gurubundandır. Bunlar; Yonca, Fiğ, Korunga, Üçgül, Taş yoncası, Burçak, Lüpen, Yemlik bezelye, Japon üçgülü, Yulaf, Kumarin, Dikumaroldır. Çorak topaklarda, soğuk ve kurağa dayanıklı bitkilerdir. Yemlik bitkiler çiçeklenme sonrasında hayvanlara yedirilirse hayvan ürünlerinde, sütte acımsı tat bırakır. Fiğ gibi çiçeklenme sonrası biçilerek kullanılması, yulaf ve arpanın aksine olumsuz tat bırakır.

Popüler Yayınlar

Translate

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı