Korsika' da yaygın olan kan davasına verilen ad...

Vendetta, (İtalyanca).

Kan intikam,
Kan davası. 
Kin gütme. 
İntikam arzusu.
İntikam.
Töre,
Rekabet.
Bir kan davasıdır. 



Öldürülen bir kişinin ailesi öldüren kişinin, katilin ya da katilin ailesinden intikam ister. Böylece kin ve nefretle uzun bir acı ve kavga sürdürür.  Ölen kişinin kanına karşılık kan almak ve bu davanın peşinde koşmak. Türkiye'de de bundan farklı bir töre, adet yok. Yani ismi töre olarak geçiyor. Korsika' da ise Vendetta olarak geçmektedir.
Ölü bir insanın en yakın akrabaları  tarafından katil veya onun yakın akrabalarından  kan, intikam almanın Korsika' daki biçimidir. Bu bir tür misilleme, intikam gerektiren ve uzun bir düşmanlık sürdüren bir kan davası içinde gelişir. Eğer bir cinayet ya da başka bir suç karşılıksız veya intikamını almaz ve başarısız olursa, herkes veya çevresi tarafından kendisi ve ailesi için utanç ve onursuzluk getirir. 

Akdeniz ülkelerinde bulunan birçok topluluk, bir ölü adamın ailesi tarafından büyük toplumlarda mahkemelerde yargılanarak cezalandırılması yerine intikam almak yoluyla cezalandırmak daha makbul olup bir nevi görev olarak görülür. Korsika, Sicilya ve Güney İtalya'da hala birçok yerde özel hayatın bir kuralı olarak yürütülmektedir. Ülkemizin belirli bölgelerinde de halen uygulanmaktadır.

Korsika (Frn. Corse).
Akdeniz'de Fransa'ya bağlı bir adadır. İtalya' nın batısında ve İtalya' ya daha yakındır. Fransa' nın güneydoğusunda, Sardinya adasının kuzeyindedir. Sinto Dağı (2.706 m.) adanın en yüksek noktasıdır. Korsika ve Sardinya adası arasında Bonifacio Boğazı vardır. Tipik akdeniz iklimi hüküm sürer. Tipik Akdeniz bitki örtüsüne sahiptir. Ünlü Fransız imparator Napolyon Bonapart, Korsika'nın Başkenti Ajaccio kentinde 1769 yılında doğmuştur. Bu gün Napolyon'un ailesi ve atalarına ait ev adada bir müze olarak kullanılmaktadır. 
Rivayet odur ki büyük kaşif Kristof Kolomb adanın kuzeyinde bulunan Calvi kentinde doğduğu söylenir. Diğer önemli şehirleri, Bastia, Corte, Bonifacio, Aleria'dır.

Popüler Yayınlar

Translate

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı