Yağmur duası, yağmur duasına çıkma ...

İstiska, 
Arapça,  استسقا .
Halk dilinde İstiska,
Yağmur duası. 
Yağmur dileme duası,

Su tutması.
Yağmur duasına çıkma. 
Su isteme. 
Susama. 
Yağmur duasına çıkma. 
Yağmur, bereket ve yardım Duası



İstiska kelimesinin anlamına istinaden;
Ödem,
Atgak,
Halk dilinde vücutta su toplanması hastalığına verilen ad. Atgak, 
İng. hidrops asites.
Vücutta su toplanması.
Vücudun bazı yerlerinde su toplanması hastalığı.
Karında biriken sarı su hastalığına Halk dilinde verilen ad: Atgak.
Kaygıdan yüz sararması .

Yağmur duası(İstiska).
Bir bölgede susuzluk, kuraklık olması durumunda o bölgede yaşayanların toplanarak o bölge dışına çıkıp yağmur yağması için dua etmeleridir. Yağmur duası için dua edilecek yer, açık bir alan olması gerekir. Önce tövbe istiğfar etmek sonrada Allah’tan bolluk ve berekete vesile olacak yağmur göndermesini istemek için dua edilir. Allah' a dua ederek yalvarıp yakarmak  sünnettir. Bu duaya istiska duası denir. Su isteme, yağmur isteme anlamına gelir. Yağmur duasına çıkıldığında duadan önce iki rekat namaz kılınır. Yağmur duası sünnettir. Peygamber efendimiz de yağmur duasında bulunmuştur. Yağmur duasının üç gün üst üste açık bir alanda yapılması müstehaptır.

[Not: Müstehap, dinen emredilmediği halde yapıldığında sevap kazandıran davranış.]

İstiska Duası:
  
 
﴿اَلْحَمْدُ لِلهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ  اَلرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ
لآَ إِلٰهَ إِلاَّ اللهُ يَفْعَلُ مَا يُرِيدُ 
اَللَّهُمَّ أَنْتَ اللهُ لآَ إِلٰهَ إِلآَّ أَنْتَ الْغَنِيُّ وَنَحْنُ الْفُقَرآءُ أَنْزِلْ عَلَيْنَا الْغَيْثَ وَاجْعَلْ مآ أَنْزَلْتَ عَلَيْنَا قُوَّةً وَبَلاَغاً  إِلٰى حِينٍ
اَللَّهُمَّ اسْقِ عِبَادَكَ وَبَهَآئِمَكَ وَانْشُرْ رَحْمَتَكَ وَأَحْيِ بَلَدَكَ الْمَيِّتَ 
اَللَّهُمَّ اسْقِنَا غَيْثاً مُغِيثاً مَرِيئاً مَرِيعاً نَافِعاً غَيْرَ ضَآرٍّ عَاجِلاً غَيْرَ اٰجِلٍ

Allahümme, eskına ğaysen muğisen henien merien ğadekan mücellilen seyhan ammen tabakan. Allahümme, eskine'l-ğayse ve la tec'alna mine’l-kanitin. Allahümme, inne bi’l-biladi ve'l-ibadi ve’l-halkı mine’l-le’vai ve'd-danki ma la neşkü illa ileyke. Allahümme, enbit lene’z-zer'a edirre lene’d-dar'a ve eskına min berakati’s-sema'i ve enbit lena min berekati'l-arzı. Allahümme, inna nestağ firuke inneke künte ğaffaran feersil’is-semae aleyna midrara.  

Anlamı:
Bize yardım eden, içimize sinen, bol ve faydalı olup her tarafı kaplayan ve her tarafı sulayan genel bir yağmur ihsan et bu kullarına.  Allah'ım! Yalvarıyoruz, Bizi yağmurla sula, bizi ümitlerini kesmiş kimselerden etme. Allah'ım! İllerde, kullarda ve yaratıklarda öyle bir güçlük ve darlık var ki, senden başkasına arz edemeyiz. Allah'ım! Bizim için ekinleri bitir, yeşert, hayvan memelerini sütle doldur, bizi göğün bereketlerinden sula ve yeryüzünün bereketlerinden bize ürün bitir. Allah'ım! yalvarıyoruz. Biz senden mağfiret dileriz. Şübhe yok ki sen, çok bağışlayansın. Artık bize gökten bol bol yağmur yağdır. Amin Ya Rabbim.

Popüler Yayınlar

Translate

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı