Arka arkaya oturmuş iki kişi tarafından sürülen bisiklet ...

Tandem, (Fr. tandem). 
İki kişilik bisiklet. 
Arka arkaya oturmuş iki kişi tarafından sürülen bisiklet.
İki kişi tarafından sürülen bisiklet.
İki kişinin beraber sürdüğü bisikletlere Tandem bisiklet denir. Genelde kısa mesafeli geziler için kullanılır. Bisiklet iki kişinin gücü ile sürülür. 

Tandem kelimesi ayrıca aşağıdaki anlamlar içinde kullanılır.
İki kişilik yamaç paraşütüyle yapılan uçuş.
Futbolda savunmanın gerisinde görev yapan oyuncunun arkasındaki tek kişi. 
Kürek sporunda ikişer kürek kullanılarak yapılan tekne yarışı kategorisi.
Tandem bisikletler, normal bisikletlere nazaran biraz daha uzun olduğundan taşıma problem olmaktadır. Bu tür bisikletleri kullanmak önceden bir deneyim gerektirir.

Bisiklet hakkında oradan buradan bilgiler;
İlk bisiklet çok ilkel biçimde 12. yüzyılda Çin'de yapılmıştır. Fransa, Belçika, İngiltere, İtalya ve İspanya'daki bisiklet fabrikaları bisikletin bu ülkelerde yaygınlaşmasına ve bisiklet sporunu gelişmesine önayak olmuştur. 19.Yüzyılın başlarından itibaren bisiklet, önemli bir ulaşım ve spor amaçlı olarak tüm dünyada kullanılmaya başlanmıştır. 

Bisiklet herkesin kullanabileceği, ulaşım, eğlence ve spor aracıdır. Yürüyerek veya koşarak gitmek yerine bisikletle daha az az enerji sarfederek daha çabuk gidilir. Bisiklet basit ve açık dişli ve/veya dişlilerden oluşan bir mekanik araçtır.
Bisikleti meydana getiren kısımlar şunlardır; Gidon, Koltuk(Sele),  Ön çatal, Tekerlekler, Koltuk,  Zincir, Vites, Pedal, Krank, Sepet, Çelik telli fren mekanizması, Çamurluk, Küçük bir batarya ile far ve reflektörler.

Uluslararası Bisiklet Federasyonu (UCI), bisiklet yarışlarının her dalında ulusal ve dünya şampiyonlukları yarışmaları düzenler. Uluslararası yarışları düzenlemek, kategorileri saptamak ve dünya şampiyonalarının yerini ve zamanını belirlemek bu kuruluş tarafından yapılır.

Günümüzde, bisiklete binmenin sağlığa yararlı olduğu görüşünün gelişmesi ile özellikle Avrupa’da uluslararası nitelikte pek çok bisiklet turları düzenlenmektedir. Bisiklet sporu ile ilgilenenlerin sayısının artmasıyla birçok ülkenin kent caddeleri, ulusal parkları ve belediye parklarında bisiklet yolları yapılmıştır.

Bisikletler teker çaplarına ve kullanım amaçlarına göre sınıflandırılır.  Örnekler;
Akrobasi ve bazı özel yarış bisikletleri(BMX bisikletleri), iki kişilik bisiklet (tandem) sürücüsünün yatar pozisyonda sürmesine müsaade eden bisikletlere yatay bisiklet, 
sadece tek bir tekeri olan bisikletler (Unisiklet), gibi iş bisikletleri özellikle yük taşımak için üretilirler.

Popüler Yayınlar

Translate

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı