Kan emen bir sinek türü, sığır sineği ...

Büğelek,
Bükelek,
Sığır sineği, 
Büve, Büvelek,
İng. warble fly, Yun. Hypoderma diana. 

İvez, Cız Sineği, Nokra sineği, Okra sineği, İmiç, Güğüm sineği, İğrice, Büve, Büğe, Böğelek, Bevelek, İvez.

Kan emen bir sinek türü, Sığır sineği (Tabanus bovinus) .
Yumurtalarını sığırın teni altına bırakan sinek, eğrice Tabanus bovinus .
İki kanatlı, yaklaşık 2 cm uzunluğunda ve kısa boynuzlu, tıknaz gövdeli bir sinektir. İri gözleri vardır. Larvaları özellikle sığır ve atların, arasıra da insanların derisi altına yerleşir ve yumrulara neden olur. Kısa ama güçlü hortumuyla memeli hayvanların derisini delerek kanlarını emer, nokra adı verilen hastalığa yol açar. 
Sığırları rahatsız eden bu sinek, gübre sineğidir. Yazın hayvanlara musallat olan bu sineğe, bambal sineği de denir. Genelde sokucu olmayıp, çirkin vızıltısı nedeniyle sığırları delice kaçıran ve onlarda nokra yumrularının oluşumuna yol açan kısa boynuzlu bir sinek türüdür. Sığırları kaçıran bu olay cız tutmak deyimi ile ifade edilir.

Cız tutmak,
Bükelek Tutmak,
Külek tutmak,
Özellikle yaz aylarında irice bir sinek türünün büyükbaş hayvanları ısırarak onlardan ayrılmaması, onları rahatsız etmesi. Sığır otlatanlar bilir. Yazın güneşin dik geldiği kızgın sıcakta merada otlayan hayvanlar, sinek ve üvez gibi hayvanların hassas yerlerine konması neticesinde birden çıldırır ve kuyruğunu havaya kaldırarak koşmaya başlar. Sığırların bu hareketine cız tuttu  denir. Sığırların cız tutması sığırtmaçların korkulu rüyasıdır. Cız tutan sığır önüne bakmadan koşar. Uçurumdan dahi atlayabilir.


Bakınız; 
Daha çok sığırların kanını emen ve "büvelek" de denilen bir sinek...

Popüler Yayınlar

Translate

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı