Mor çiçekli, güzel kokulu çiğdem cinsinden soğanlı bir kültür bitkisinden elde edilen baharattır. Safran çiğdem çiçeğinden elde edilir. Süsengiller familyasındandır.
Dünyada adını bir yerleşim yerine veren tek bitkidir. Bu yerleşim yeri Safranbolu' dur. Safran, Osmanlı padişahlarının kuvvet macunu olarak kullandığı bir bitkidir. Safran çok pahalı bir baharat olduğu için "Kırmızı Altın" olarak bilinir.
Hindistan'da Keşmir eyaletinde (Pampore) en kaliteli safran üretilir. Safran'ın üretimi Hindistan, İspanya ve İran'da yapılıyor. Keşmir safranı en iyi ve en pahalı safran olarak bilinir. İlk olarak Yunanistan'da üretilmiştir. İlaç yapımında ve yemeklerde baharat olarak kullanılan safranın cinsel gücü arttırdığı da bilinir.
Mor çiçekli çiğdemler keskin bir koku saçar etrafa. Keşmir'in popüler çayı "kehwa" yı renklendirme ve tatlandırmak için safran kullanılır. Tarçın, kakule ve safran gibi birçok baharat ile hazırlanan kehwa çayı bal ve badem ile sıcak içilir.
Yarım kilo safran üretimi için 75 bin çiğdem çiçeği toplanması gerekiyor. Kuru safranın kilosu üç bin dolar civarındadır.