Broca,
İlk kez Paris Bicetre Hastanesinin genel cerrahı olan Pirre Paul Broca tarafından patolojik incelemeler sonucunda bu bölge keşfedilmiş ve Broca adı verilmiştir.
Beynin ön lopunda bulunan konuşma yetisi ile alakalı bölgeye verilen ad. Beyinde işitme, görme, vücut duyuları gibi belirgin işlevlerin, beyin kabuğunun özel bölgeleri tarafından işlendiği uzun yıllardan beri bilinmektedir. Beyinin ön tarafında sol yarım küre sınırları içinde bulunan Broca merkezi vardır. Bu bölgedeki bir hasar (lezyon) görüldüğünde söz söyleyiş bozukluğu meydana gelir ki bu bir anlamda anlatış bozukluğudur.
İlk kez Paris Bicetre Hastanesinin genel cerrahı olan Pirre Paul Broca tarafından patolojik incelemeler sonucunda bu bölge keşfedilmiş ve Broca adı verilmiştir.
Paul Broca (1824-1880 Fransa),
19. yüzyılın ortalarında çocuk ölümleri üzerine incelemeleri ile ünlenen ve beyin cerrahisinin kurulmasında öncü olmuş tıp ve antropolojinin gelişmesinde büyük rol oynamış ünlü bir cerrah, nörolog, antropologdur. Darwin teorilerine yakınlığı nedeniyle katolik din adamları ve polis çevreleri tarafından çalışmalarına karşı çıkılsa da Paris Antropoloji Enstitüsü'nü kurmuş ve Senatörlük payesi ile onurlandırılmıştır.
Beyindeki üç ana bölge şunlardır;
Art beyin (rhombencephalon),
Orta beyin (mesencephalon),
Ön beyin (proencephalon).
İnsan beyninde dil işlevleri için özel alanlar mevcuttur. Konuşma merkezi sol beynin ön (frontal) lobunda, anlama merkezi yan (temporal) lobunda bulunur. Yazma ve okumayla ilgili merkez ise yan üst (parietal) lobdadır. Bu merkezler arasında karşılıklı bağlantılar vardır. Bu bağlantılarla lisan işlevleri birbirleri ile alakalı olarak kullanılır. Çeşitli beyin hastalıklarında bahse konu merkezler ve bağlantılar etkilenir. Bunun sonucu olarak çeşitli dil bozuklukları ortaya çıkar ki, bunlara genel olarak afazi denir. Beyin damar hastalıkları, kafa travmaları ve beyin tümörleri kalıcı ve uzun süreli afazilere neden olabilirler. Afazi hastalıklarının üç türü vardır;
Broca Afazisi
Wernicke Afazisi
Global Afazi