Isı yayımı ...

Konveksiyon, (Fr. convection, İng. convection).
Isı yayımı.
Taşınım.
Osm. intikal-i hararet.
 
Bir maddenin kütlesel hareketleriyle sağlanan ısı aktarımı.
Hareket eden gaz veya sıvı ile ısının bir yerden diğer yere taşınması. Doğal konveksiyon, sıcaklık farklarından oluşan yoğunluk farkları dolayısı ile oluşur.
Sonuçta sıcak hava soğuk havadan daha az yoğundur; sıcak hava soğuk havaya göre yukarıya hareket eder.

Hareket eden gaz veya sıvı ile ısının bir yerden diğer yere taşınmasına konveksiyon denir. Doğal ısı yayımı, sıcaklıkla değişen yoğunluk farklarından oluşur. Sonuç olarak sıcak hava, soğuk havaya göre daha az yoğun olduğundan dolayı sıcak hava, soğuk havadan daha yukarıda hareket eder.  Katı yüzey ile akışkan içerisindeki akımlar vasıtasıyla oluşan ısı transferine konveksiyon denir. Bir nevi ısı transferidir. Bu ısı transferi başka şekilde de olabilir. Kondüksiyon, iletim, yayınım gibi. Taneciklerin birbirine çarpması ile ısı enerjisi aktarılır.Buna iletim yoluyla yayılma diyoruz. Katı, sıvı ve gazların hepsine görülebilir. Evlerimizdeki kalorifer petekleri konveksiyon ısıyı konveksiyon ile yayan ısı kaynaklarına en güzel örnektir.

Konveksiyon bir meteoroloji olayı ile sınırlı değildir. Aslında, bizim günlük faaliyetlerimizin birçoğunda konveksiyonu gözlemlemek mümkündür. Mesela bir kahve ya da herhangi bir sıcak içecek içerken buharın yukarıya doğru çıktığını görürüz. Bu bir konveksiyondur. Kış aylarında kullanılan ısıtıcılar, radyatörler, sıcak hava ısıtıcısı sıcak havayı odanın üst taraflarına yayar. Sıcak hava yukarıya çıkacak soğuk hava aşağıya inecektir. Zamanla, bu süreç sıcak ve soğuk yer değişimi ile devam eder ve havayı karıştırarak ısıtacaktır.


Yine başka bir örnek. Her gün doğada gördüğümüz doğal olarak oluşan süreçler vardır. Sis tabakasının oluşumu. Isı yayımı yüzeye yakın hava, daha sıcak atmosferik hava daha yukarı çıkar. Bu nedenle çoğunlukla serin sonbahar sabahları sis görülür. Özellikle daha soğuk olan su tabakaları üzerinde. Bir yangından yükselen duman ısınan hava ile yukarı gider. Ayrıca, eskiden tütünler kurutulurken hevenkler ahırlarda kurusun diye yukarıya tavanarasına asılır ki sıcak hava yukarıya çıkarak kurutsun diye. Titreme olayı bu nedenle olur. Hava konveksiyonunda soğuk hava deri ile temas ettiği zaman titreme olur.

Popüler Yayınlar

Translate

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı