Dünyaca ünlü Irak asıllı, altın madalyalı, dam unvanlı İngiliz mimar ...

Zaha Hadid, 
(Bağdat 1950 - Miami 2016)
Irak asıllı İngiliz mimar.
Kraliçe Elizabeth tarafından 2012 yılında 'dam' ünvanına layık görülmüş.
Britanya Kraliyet Mimari Enstitüsü’nden altın madalya alan ilk kadın mimar.
1950 yılında Irak’ın başkenti Bağdat’ta doğmuş.

Londra Architectural Association okulu ve Beyrut Amerikan Üniversitesi Matematik Bölümü mezunu. Graduate School of Design, Harvard Üniversitesinde, Illinois Üniversitesi, Hamburg’daki Hochschule für Bildende Künste ve Knowlton, Viyana’da uygulamalı sanatlar üniversitesi gibi önemli mimarlık okullarında eğitmenlik yapmıştır. American Academy of Arts and Letters’ın onur üyesi.

2016 yılında, 65 yaşında kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Ünlü mimar son olarak İstanbul'un Kartal semtinin dönüşümüyle ilgili hazırladığı planlarla gündeme gelmişti. Dekonstrüktivist eserleriyle tanınmıştır. 
Zaha Hadid Architects adlı şirketi olan mimarın önemli projelerinden İstanbul, Kartal Sanayi Bölgesinde Merkezi İş Alanları Planlaması projesi, geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Ödüllü ünlü mimarın eserleri arasında yer alan uzay gemisi biçimindeki Tokyo Olimpiyat Stadyumu, Bakü'deki Haydar Aliyev Kültür Merkezi gibi yapılar büyük tartışmalar yaratmıştır. 

Tokyo'daki stadyum yüksek maliyeti nedeniyle Japon mimarların eleştirilerinin hedefi olmuştur. 

Haydar Aliyev Kültür Merkezi de işçilerin çalışma koşulları nedeniyle çok tartışılmıştı. 

Londra'da yapılan 2012 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan London Aquatics Centre ile Roma'daki MAXXI müzesi de Hadid'in tanınmış eserleri arasındaydı.

Ayrıca Rosenthal Çağdaş Sanatlar Merkezi, Wolfsburg Phaeno Bilim Merkezi gibi ikonik tasarımlara imza atan mimar, dekonstrüktivist akım içinde değerlendiriliyordu.

Hindi...

İbi.
Hindi,
Fransızca erkek hindi dindon.
Fransızca Dişi hindi, dinde.
Arapça, Hind.

Tavukgillerden, XV. yüzyılda evcilleştirilerek Amerika'dan bütün dünyaya yayılan, boyun ve başı çıplak, parlak, yeşil ve esmer tüylü, kümes hayvanlarının en büyüğü (Meleagris gallopavo).

Tavuksular (Galliformes) takımının, sülüngiller (Phasianidae) familyasından, 100-110 cm kadar uzunlukta, Meksika ve Teksas'tan bütün dünyaya yayılmış bir tür.

Kolombiya'da etkin bir yanardağ ..

Ruiz,
Nevado del Ruiz volkanı, 
Orta Kolombiya'da, Los Nevados Milli Parkı’nda bulunur. 


Daha önce Ruiz volkanı 1985 yılında patlamıştır.  Volkan püskürürken, kraterden dağın buzullarını eritmiştir. Kraterin yamaçlarından lahar (yığıntı) akmış ve volkan, hala çevre köy ve kasabalara bir tehdit oluşturmaktadır.

Galeras, 
Kolombiya’nın güneybatısındadır. Galeras, ülkenin en faal yanardağı olarak bilinir. Galeras’ın püskürttüğü küllerin 500 bin nüfuslu Pasto kentini kapladığı ve 7 bin kişinin tahliye edildiği biliniyor. 

Tene sürülen sıvı ilaç ...

Liniment, (İng. liniment).
Krem,
Merhem,
Pomad,
Tene sürülen sıvı ilaç.
Ağrı kesici merhem, sıvı merhem, sulu solüsyon. 
Teni korumak için sürülerek kullanılan, sıvı haldeki ilaçlar. 

Deriye sürülerek kullanılan, katı ilaçlardır. İlacın hayvansal yağlar ya da vazelinle karıştırılmasıyla elde edilen ilaç şeklidir.
Sadece deriye uygulanan yumuşak Merhem.
Romatizma için vücudu oğmakta kullanılan yağlı sıvı ilaç.


Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ruhsat ile ilaç üreten firmalar tarafından hazırlanan etkin maddesi drog olan ve taşıyıcı (sıvağ) olan ilaçlara müstahzar denir. Önceden hazırlanarak eczanede bulundurulan hazır ilaç, preparat. Katı ve sıvı yağların, esansların, balzamların ve sabunların birini veya birkaç tanesini sübyeleştirilmiş biçimde içeren, dışarıdan kullanılmaya hazır veya koyu kıvamlı ilaç çeşididir. 

"Hazanbel" de denilen ve kökü hekimlikte kullanılan otsu bir bitki ...

Eğir, (Acorus Calamus),
Calamus Root,
Hazanbel,
Hazambel,
Eğir kökü.
Azak eriği,
Azak eğeri.
Eğil kökü, 
Yel otu, 
Kokulu saz, 
Hint kamışı.

Bataklıklarda ve dere kenarlarında yetişir. Boyu 1,5 m. uzayabilen çok yıllık otsu bir bitkidir. Uçucu yağ, acı madde, nişasta ve çeşitli mineraller içerir. Çin ve Hindistan'da mide ilacı olarak kullanılır. Baş, boğaz ve bademcik ağrılarına iyi gelir. 

Vücut direncini arttırır ve kansızlığı giderir. Hafızayı kuvvetlendirir. Nefes darlığı ve öksürükte faydalıdır. Kumları dökmeye yardımcı olur. Vücutta biriken fazla suyu atar. Karaciğeri kuvvetlendirir. Damar tıkanıklığına karşı koruyucudur. 



Popüler Yayınlar

Translate

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı