Türk edebiyatının usta kalemlerinden Nobel’e aday olan ilk kadın yazarımız ...

Leyla ERBİL, (1931-2013),
1950 kuşağının en önemli yazarlarındandır.

Nobel’e aday olan ilk kadın yazarımız.
Türk edebiyatının usta yazarlarından olan Leyla Erbil, lösemi hastalığıdan 82 yaşında 19.07.2013 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti. 

1931 yılında İstanbulda doğmuş.  Eğitiminini İstanbul okullarında tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi son sınıftan ayrılmıştır. 

Bir çocuğu olup uzun süre İzmir, Ankara'da yaşayıp İstanbul'a dönmüştür. Yazarlığa öyküyle başladı. Düşünce kaynaklarını Marx ve Freud' dan yararlanarak yeni bir biçim ve biçem olarak geliştirmiştir. Türkiye PEN tarafından Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen ilk kadın yazar olmuştur. İlk yayınlanan hikayesi Uğraşsız adlı eseri olup Leyla Erbil’in öyküleri Almanca, İngilizce, Fransızca ve Rusça’ya çevrilmiştir. 1979’da Iowa Üniversitesi’ne onur üyesi seçildi. 

1970 yılında Türkiye Sanatçılar Birliği kurucuları arasında yer almıştır. 1974 yılında ise Türkiye Yazarlar Sendikasının kuruluşunda bulunmuştur. Leyla Erbil PEN Yazarlar Derneği üyesi olup Türkiye İşçi Partisinin bir üyesi olarak sanat ve kültür faaliyetlerinde bulunmuştur.

Eserleri;
Hikayeleri: Hallaç (1961), Gecede (1969), Eski Sevgili (1977). 
Romanları: Tuhaf Bir Kadın (1971), Karanlığın Günü (1985), Mektup Aşkları (1988), Cüce (2001). Denemeleri: Zihin Kuşları (1998).

Avrupa ve Hollanda sanat tarihinin en önemli ressamlarından biri ...

Rembrandt Harmenszoon van Rijn,
(15 Temmuz 1606 – 4 Ekim 1669), 
Hollandalı bir ressam ve baskı ustası. 
Işığın ve gölgelerin ressamı olarak bilinir.
Avrupa ve Hollanda sanat tarihinin en önemli ressamlarından biridir. 
Baskı tekniğinde asitle oyulmuş resim yapan (etcher), büyük ressam ve Grafiker (printmakers). Babası değirmenci ve annesi fırıncı olan bir aileden Hollanda'nın Lieden kentinde dünyaya gelmiş ve Amsterdam'da 4 Ekim 1669 tarihinde 63 yaşında ölmüştür. 

Leiden Üniversitesi'nde okumuştur. Ünlü Ressam Jacob van Swannenburg tarafından beğenilmiştir. 1621 yılında  Jacob van Swannenburg'ın  öğrencisi olmuştur.
 
Dünyanın en ünlü resimlerinden biri olan Night Watch, 1640 ve 1.642 arasında Rembrandt Van Rijn tarafından boyandı. Night Watch onun en ünlü eseridir.

Avrupa sanat tarihi ve Hollanda tarihinin en önemli kişilerinden biridir. Rembrandt sanatsal kariyerine boyalı portre, kendi portreleri(otoportre) ve  İncil' den alınmış temalardan oluşan eserler temel oluşturdu. Eserleri Amsterdam Rijks museum Kraliçe Beatrixulusal müzesinde sergilenmektedir.


En ünlü eserleri şunlardır: 
Banyo Yapan Kadın (1654), 
Danae(1636), 
Gece devriyesi (1640),
Drapers 'Guild (1662),
Syndics Dr Nicolaes Tulp (1632), 
Belshazzar Bayramı (1635), 
Night Watch (1642), 
Yahudi gelini(1664).
Lazarus'un yükselişi (1630).
Değirmen(1650). 
Aziz Petrus'un İnkarı (1660),
İsa’nın Çarmıhtan İndirilmesi (1633), 
Okuyan Yaşlı Kadın (1631),  
Derisi Yüzülmüş Öküz (1665), 
Samson'un Kör Edilmesi (1635),


 Rembrandt Van Rijn, sanat tarihinin en büyük öyküsünü anlatanlardan biridir. Hollandalı ressam ve grafiker çeşitli ruh halleri ve dramatik kisvelerle insanların halini olağanüstü bir yetenekle işlemiştir.

18. yüzyıl Almanya ve Venedik'te bazı sanatçılar onun tarzını benimsemiştir. Romantik akımın öncüsü olarak kabul edilmiştir. O sanat tarihinin en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilerek, Hollanda'danın bir bir sembolü haline gelmiştir.

Rum Kabadayısı ...

Palikarya, (Rumca).
Palikar, (İng.)
Kabadayı,
Rum delikanlısı,
Yiğit, Delikanlı.
Cesur, 
Yakışıklı,
Rum Kabadayısına verilen ad.
Rum gençlerine verilen ad.
Aynı zamanda Yunan anlamında kullanılır.




Hindistan film prodüksiyon merkezi için kullanılan Hollywood'a benzer isim ... .

Bollywood,
Hindistan sinemasının Hollywood'u.  

Hindistan film prodüksiyon merkezi için kullanılan isim.
Hollywood ve Bombay şehrinden esinlenerek oluşturulmuş eş  anlamlı bir isimdir. Hindistanda bu şekilde bilinir. Hindistan, Dünyada en çok film üreten ülkedir. Hindistan'da filmlerin büyük bir bölümü Bollywood platolarına üretilmektedir. 

Amerikan Sineması’nın diğer bir adı olan Hollywood, California eyaletinin Los Angeles kentinde bir bölgedir. Film yapımcıları  açık alan ve rahat çekim imkanı olan bu bölgeye taşınarak faaliyetlerine devam etmişlerdir. Oyuncuların ve yapımcıların burada ikametlerinin yoğunlaşması neticesinde Amerikan sineması ile özdeşleşerek ünlenmiştir. Hollywood Amerikan ekonomisinin yapı taşlarındandır. Buna benzer olarak da Bollywood ise Dünyada en çok film çekilen ülke olan Hindistan’da bulunan eski adı Bombay yeni edı Mumbai'de bulunur. Hindistanın Hollywood'u olarak ünlenmiştir. Görsel olarak müzikleri ve dansları güzeldir. Hint kültürü rahatlıkla filmlerde görülür.

En Tanınmış Bollywood Şarkıcıları; Kumar Sanu, Udit Narayan, Lata Mangeshkar, Sonu Nigam, Shreya Goshal, Roop Kumar Rathood, Atif Aslam, Javeed Ali, Ali Zafar, Rahat Fateh Ali Khan, Nusrat Fateh Ali Khan.

En tanınmış Bollywood oyuncuları;
Raj Kapoor, Shah Rukh Khan, Salman Khan, Madhuri Dixit, Kareena Kapoor, Kajol Devgan, Priyanka chopra, Aamir Khan, Aishwarya Rai, Imran Khan,Saif Ali Khan, Anushka sharma, Amitabh Bachan, Ranbir kapoor, Shahid Kapoor, Hritnik Roshan, Akshay Kumar, Ajay devgan, Depika Padukone, Abhishek Bachan, Sonakshi sinha, Preity zinta, Katrina Kaif, Rani mukherjee,

Bollywood'un ünlü filmlerinden örnekler;
Awara, Khaake, Baghban.



Awara;
Film fakir Raj (Raj Kapoor) ile zengin Rita'nın (Nargis) karmaşık hikayeleri üzerine 1951 yılında çevrilmiştir. Film yönetmen ve yapımcı Raj Kapoor ile yazar Khwaja Ahmad Abbas'ın ünlü ekibinin ortak yapımıdır. Müzikleri de Shankar Jaikishan'ın ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir. 


Sözlerini Shailendra'nın yazdığı ve Mukesh tarafından seslendirilen Avara Hoon şarkısı Hindistanda olduğu gibi Rusya, Romanya, Türkiye ve Çin gibi ülkelerde de son derece popüler bir şarkı haline gelmiştir.

Haşhaş sütünü toplamakta kullanılan kaşık ...

Algı,
Halk arasında haşhaş sütünü toplamakta kullanılan kaşık.
Haşhaş kozasını çizip akan sütü almaya yarıyan aygıt. 
Haşhaştan alınan afyon sütü.
Başaklardaki afyon sütünü almakta kullanılan aygıt.

Haşhaş, (Papaver),

Haşhaş bitkisi (papaver Somniferum L.),



Gelincikler familyasından tek yıllık bir kültür bitkisidir. Ana vatanı ön Asya olup 3000 yıllık bir tarihe sahip afyon ve yağ elde edilen bir bitkidir. Yumuşak yapraklı ve çiçekli, 1,5 metreye kadar uzayabilen Haşhaşın baş kısmından (kapsül kısmı) afyon, tohumlarında da haşhaş yağı çıkarılır. Kapsülün içinde çok miktarda tohum vardır. Afyonun elde edilişi, haşhaş meyvesinin baş kısmı özel bir bıçakla çizilir. Belirli bir süre sonra kesilen bu yerlerden beyaz süt çıkar. Beyaz süt akarak güneşte katılaşır. Bu haline afyon denir. Algı denilen özel bir kaşıkla bu süt toplanır. Süte benzer bu beyaz sıvının güneşte katılaşmış ve esmerleşmiş şekline afyon denir. Bu üründe morfin, kodein, papaverin, narkotin, noskapin, tebain gibi alkaloid maddeler bulunur. Uyuşturucu özelliği olan bu ürün aynı zamanda zehirlidir.  Alman Friedrich Sertuerner, 1803 yılı

nda ilk kez morfin bireşimini  (principium somniferum) yaptı.

Hekimlikte; ağrı ve sancıları giderici ve ishal kesici olarak özellikle diş ağrılarında birebir etkisi olan bu ürünün bitkisel  tedavi ilaçlarında kullanılmaması salık verilir. Afyonun uyuşturucu özelliği nedeniyle ülkemizde ekimi izine tabidir. Haşhaş yağı, kaliteli bir yemek yağıdır. Çıkarılan bu yağ aynı zamanda kozmetik ve sabun sanayinde de kullanılır. Yağı çıkarılan bu tohumlardan kalan kısım küspe olup hayvan yemi olarak kullanılır. Afyonu çıkarıldıktan sonra geriye kalan haşhaş tohumunu direkt olarak hamur işlerinde kullanılır. Bildiğimiz haşhaşlı çörek en lezzetli olanıdır. 

Çeşitleri;

Körhaşhaş,  
Beyaz ve mor çiçekli çeşitleri vardır.
Akhaşhaş,  
Çiçekleri saf beyaz olup tohumlar beyaz veya devetüyü renklidir. 
Karahaşhaş, Gökhaşhaş, 
Çiçekleri mor renkli olup tohumlar gri veya kahverenklidir.
Açıkhaşhaş, 
Bitki boyu 60-100 cm. olup ince kabukludur. Olgunlaşınca kapsül kısmında delikler açılır. Çiçeklerinin rengi açık mordan koyu mora değişir. Tohumları mavi ile gri karışımı ya da kahverenklidir.

Ruh çözümleme...

Psikanaliz, (Fr. psychanalyse, İng. psychoanalysis).
Ruhsal çözümleme.
İnsanın bilinç altındaki çatışma ve güdüleri  oluşturan uyumsuz  ya da uyumlu davranışları araştırıp, çözme yöntemine Psikanaliz denir. Bu metod Freud tarafından geliştirilmiş ve ruhsallığın sürecini, katmanlarını inceleyen bir bilim dalı olmuştur.

Yunanca psykhe, ruh demektir. Analysis yunancada çözümleme demektir. Psikanaliz Viyana’lı doktor Sigmund Freud'un kurmuş olduğu ruhbilim öğretisini ifade etmektedir.
Ruhsal çözümleme metodu, ruhun derinliklerinde, bilinçaltında kalmış olan istek, kompleks, karmaşa ve tasarımları ortaya çıkarmaktır. Bilinçdışı, içgüdü kuramı, bastırma(represyon) şeklinde ruhu tedirgin ve hasta eden baskılarını gidermeyi amaçlayan bir sistem olan bir tedavi tekniğidir. 

Biyolojik ihtiyaçlar ve cinsel güdüler insanların davranışlarını belirleyicisidir. İnsan yaşamını kontrol eden cinsellik ve saldırganlık güdüleri esas olup her zaman insanları etkisi altında tutmaktadır.Bu nedenle Freud' a göre insanlar doğuştan kötüdür. Bu güdülerin ağırlıklı olarak açığa çıkması bir hastalık olup tedavi gerektirir.








Deriden yapılmış su kabı ...

Kırba,(Arapça). 
Deriden su kabı.
Matara,
Askerin su kabı.  
Su kabı,
Suluk.
Su taşınan ağzı dar, altı geniş, deriden yapılmış su kabı.
Askeriyede veya yolculukta kullanılan, su kabı olarak taşınan, aba, çeşitli kumaş ya da deri ile kaplı su kabıdır. 
Deriden yapılmış su kabı. 

Kırba, kelimesinin diğer anlamları; 
Saka tulumu. 
Çocuklarda karın şişmesi.
Süt tulumuna da kırba denir.
13 bin dirhemlik veya 32 okıyyelik bir kab.


Popüler Yayınlar

Translate

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı